Le Huy Preau

Voor een uitgebreide omschrijving en veel foto’s zie de PC-versie

 

7-daagse schildercursus in de Morvan: 14 t/m 21 juli en/of 28 juli t/m 4 aug. 2018

Schilderen op deze manier in de natuur en een verblijf in dit schitterende Franse landschap met zijn deels beboste en dan weer weidse glooiingen, is een verademing na een jaar hard werken en leven in een druk bestaan.

Een verblijf in L’ Huy Préau brengt je dichter bij je zelf en geeft je veel inspiratie tot levensvreugde en een verdere verdieping en ontwikkeling van je beeldende expressie in schilderen, zowel van je innerlijke beelden als je vaardigheid in het realiseren van je schilderijen d.m.v. speciale lessen.

Je motivatie om via schilderen, tekenen en boetseren uitdrukking te geven aan je eigen beleving staat centraal. Je zult de vreugde ontdekken van de beeldende expressie, o.a. in het niet-resultaat gericht zijn maar juist in het bewust beleven van het beeldend proces als zodanig.

Je zal schilderen met beide handen, zowel simultaan als afwisselend, met kwasten en schildersmes of paletmes. Je schildert op papier. Als je dat wenst kun je ook enkele linnen doeken meenemen. Het beste is daarover eerst even contact met Michiel op te nemen, v.w.b. de praktische toepassing.

DEELNAME

Schildercursus in juli en/of augustus 2017

Een vakantie met schilderen in een ideale balans tussen ontspanning, inspanning, persoonlijke ontwikkeling en tevens gemeenschappelijke ervaringen

Deze beide cursussen zijn geschikt voor beginners zowel als gevorderden.

Vanaf minimaal 6 deelnemers gaat de zomercursus door.

Het maximum aantal deelnemers per cursusweek is 10 personen.

Cursusprijzen zie onderaan deze site.

 

 

LET OP!

Je kunt ook in één keer beide 2 weken boeken.

Voor het verblijf in Préau is dat 2x de prijs van één week, afhankelijk van welk type accomodatie je kiest.

Voor de schildercursus door Michiel staan de verschillende prijzen apart onderaan deze webpagina.

kleislaan – kleislaan in vormen – rust na kleislaan

 

Je werkt op een creatieve manier via beeldende expressie vanuit beweging en intuïtie. Daarbij zul je op zowel groot als klein formaat papier schilderen en tekenen op ontspannen wijze ervaren, waarbij je elk moment je intuïtie volgt.

De begeleiding door Michiel van het schilderproces is zowel groepsmatig als ook individueel gericht en zonder esthetische oordelen over ‘mooi en lelijk’.

Je zult tekenen en schilderen naar je eigen innerlijke beelden én eveneens vanuit waarneming naar de natuur.

Regelmatig zijn er individuele werkbesprekingen.

Hierbij speelt de dialoog van uit het gevoel met je zelfgemaakte beelden en de innerlijke betekenis van het schilderij een belangrijke rol. Dit brengt je dichter bij het geschilderde beeld en bij jezelf. Op deze wijze contact te voelen met je eigen werk overstijgt het steeds najagen van esthetische beoordeling tijdens het schilderen en/of daarna van hetgeen je geschilderd hebt. Frustraties, als gevolg van be -en veroordeling, smelten vaak als sneeuw voor de zon.

Speciale vaardigheden in het schilderen en tekenen ontwikkelen met diverse materialen

In de ochtend wordt meestal door Michiel, als aanzet tot het schilderen, een bepaalde oefening aangegeven als ‘intro’. Dit kan heel individueel zijn of juist gemeenschappelijk. Deze intro’s spelen zich vaak af in direct contact met de natuur en zorgen ervoor dat je intuitiever wordt en goed in je lichamsgevoel bent. Daardoor kun je gemakkelijker in het schilderproces komen om innerlijke beelden tot uitdrukking te brengen. Dat kan een specifieke meditatie zijn die je inspireerd tot innerlijke beelden.
Het kan ook zijn dat je verschillende manieren van oog waarneming zal ervaren. Uit de praktijk is gebleken dat dit soort oefeningen, intro’s genoemd, voor velen zeer bevordelijk voor het intuitieve schilderproces zijn.

N.B:
De materialen, die je zelf uit Nederland mee neemt, staan op de materiaallijst die je via de link onderaan deze pagina kunt vinden en uitprinten. Daar staat tevens praktische informatie bij.

 

Aankomst eerste week op zaterdag 15 juli.
Vertrekdag zaterdag 22 juli.

Aankomst tweede week op zaterdag 29 juli.
Vertrekdag zaterdag 5 augustus.

De cursus bestaat uit 5 dagdelen van 9.00 tot 13.00 uur.
In overleg is er tijdens de eerste cursus een vrije dag op vrijdag 21 juli.
Die dag kun je ’s ochtends ook kiezen zelfstandig te schilderen. Er is dan geen les als de helft van de deelnemers op excursie gaat.

In de tweede cursus is er een vrije dag op vrijdag 4 augustus.
Die dag kun je ’s ochtends ook kiezen zelfstandig te schilderen. Er is dan geen les als de helft van de deelnemers op excursie gaat.

Ook kan in overleg, indien nodig op een bepaalde werkdag de dagdeel indeling aangepast worden. Dit kan betrekking hebben op het feit dat het een hele hete zomer is en er vroeger begint in de morgen en eerder stopt.
Soms vinden er tijdens de avonden ook gemeenschappelijke evaluaties of andere groepsgebeurtenissen plaats. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een Gong meditatie.

Het cursusschema laat voldoende tijd vrij om te wandelen en te genieten van natuur in de directe omgeving. Advies: neem goede maar wel lichte wandelschoenen mee. Op enige afstand ligt een groot meer waar je kunt zwemmen.

Een vakantie met schilderen in een ideale balans tussen ontspanning, inspanning, persoonlijke ontwikkeling en tevens gemeenschappelijke ervaringen.

Speciale info:
Op de aankomst zaterdagen zat. 15 juli bij week 1 en zat.29 juli bij week 2, kun je de locatie van L’Huy Préau pas vanaf 17.00 uur betreden. Dit is i.v.m. alle schoonmaak werkzaamheden en andere voorbereidingen voor de nieuwe deelnemers.